Wednesday, December 9, 2009

Alice Springs ja Uluru

Eka paiva meni haikkauslenkkareiden loytamisessa (30 dollaria :D K-Martista) ja nukkuessa.

Aamulla heratys oli klo 5 ja lahdettiin ajamaan etelaan kohti Kings Kanyonia. Parin tunnin ajon jalkeen hypattiin ulos bussista ja vietettiin muutama tunti Kings Kanyonissa kavellen about 10 kilsan reitti kallioilla ja juoden vetta kun sienet. Kings Kanyon on maailman kolmanneks vanhin kanyon, kallion seinamat on yli 300 metria korkeat. Kivi on oranssia niin kun Ulurullakin, syy on ionisoitunut kallioon kiinni jaanyt hiekka. Harmi kylla sadetta ei ollut ollut moneen viikkoon, niin ei paasty uimaan lampeen.

Nukuttiin yot tahtien alla swageissa, jotka siis on telttakangasta, makuupussinmuotosia ja laitetaan makuupussi sisaan. Yolla lampotila tipahti about 15 asteeseen ja aamulla Sveitsilaiset totes mut ehdaks suomalaiseks kun oli ainot jolla oli toppi ja shortsit paalla :D

Toka paivana kaytiin Kata Tjutassa kavelmassa ja opas naytti miten sekotetaan seinamaalausvareja kivista ja vedesta.
. Paikka on tosi samantyyppine kun Uluru, mutta lohkaremuodostelma toisin kun Uluru on yks motikka. Kaytiin Aboriginal Cultural Centerissa, jossa kerrottiin Abojen elamasta ja tarinoista. Illalla katottiin auringonlasku ja tehtiin dinneria Ulurulla.

Kolmantena paivana herattiin 4.20 ja suunnattiin pikaisesti katsomaan auringonnousu Ulurulle ja syotiin samalla aamupala.
Kaytiin kavelemassa Ulurun (=Ayers Rockin) ympari (ei paasty kiipemaan, koska tuuli liikaa). Muutenkin kiipemista pyydettiin valttamaan joka paikassa, koska seka Uluru, etta varsinkin se kiipeemisreitti on Aboriginaaleille pyha. Kuulemma noin 20% turisteista sinne kiipeaa. Uluru (= Ayers Rock) on maailman isoin kallio. Sen ymparikavely oli about 9km ja korkeus 348 metria, kaikista isoimman siita tekee se, etta sita on kuus kilsaa maan alla. Se mika nakyy maan paalla, on vaan paatyosa ja toinen paaty on sen kuus kilsaa maan alla. Se joka on katsonu Ulurua tarkemmin, on varmaankin huomannu, etta kulumaviivat on pystysuuntaisia eika vaakasuuntaisia niinkun yleensa. Johtuupi justiinsa siita, etta kivi on joskus aikojen alussa kaantyny kyljelleen.

Kavastiin paluumatkalla kamelifarmilla ajelemassa kameleilla. En tienny et taalla on kameleita ennen kun nain ekan tienposkessa :D Sydan pomppas kurkkuun kun tormasin tilan pihalla Dingoon joka tiettevasti oli talon omistajien lemmikki.... Nice. Loppupaiva vietettiinkin bussissa kohti Alice Springisia, illalla kaytiin viela syomassa ja parilla drinkilla. (baarissa oli myos mies kaarmeen kanssa, aikamoista!)


<3 Laura

No comments: